26 mai 2010

27 mai, Prăznuirea Sfântului Ioan Rusul


"O, Sfinte Ioane, întru tot lăudate şi de minuni făcătorule, primeşte această umilă rugăciune de la noi, nevrednicii tăi robi, căci către tine ca la un grabnic folositor alergăm noi, chemându-te cu evlavie: vino, Sfinte, şi vezi rănile şi durerile noastre. Ia aminte la suspinele noastre, că ştim Sfinte al lui Dumnezeu, că deşi ai pătimit greu pentru dragostea lui Hristos, dar prin vieţuirea ta ai aflat dar de la Dumnezeu, fiindcă ne-am încredinţat că şi după mutarea ta la viaţa cea veşnică, cine a năzuit la ajutorul tău şi ţi s-a rugat cu credinţă, nu a rămas neajutat. Că cine te-a chemat şi tu l-ai trecut cu vederea? Sau cine s-a rugat ţie şi nu l-ai auzit?

Minunile şi ajutorul tău, Sfinte, ne-au făcut şi pe noi, păcătoşii, să alergăm la ajutorul tău. Am auzit de minunea pe care ai făcut-o trimiţând prin rugăciune o farfurie de mâncare din Procopie până la Mecca. Am aflat de vindecările tale minunate, de mulţimea de bolnavi care au aflat izbăvire din suferinţele lor. Credem că Dumnezeu te-a proslăvit prin minuni fără de număr. Oare pe noi ne vei lăsa fără ajutor? Să nu fim noi lepădaţi de la dragostea ta, Sfinte, chiar dacă vieţile noastre sunt pline de fărădelegi.

Aducându-ne aminte de mijlocirile tale binecuvântate, credem că tu acelaşi eşti, Sfinte, astăzi ca şi atunci, şi că nimeni din cei ce se roagă ţie nu rămâne fără ajutor. Pentru aceea şi noi, fiind scârbiţi şi în pagube, alergăm la tine cu credinţă şi lacrimi, îngenunchind, şi ne rugăm ţie, Sfinte Ioane, să te rogi pentru noi lui Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Celui Ce n-a trecut cu vederea rugăciunea ta cea jertfelnică, ci te-a ascultat şi te-a întărit şi te-a primit în cereştile locaşuri, roagă-L să depărteze de la noi dreapta Sa mânie, să apere oraşele, satele şi toată ţara noastră de secetă, de foamete, de furtuni năpraznice, de cutremur, de boli şi răni aducătoare de moarte, de năvălirea asupra noastră a altor neamuri şi de războiul cel dintre noi.

Mijloceşte, Sfinte Ioane, păstorilor noştri râvnă fierbinte către Dumnezeu, purtare de grijă pentru mântuirea sufletească a păstoriţilor, înţelepciune în purtare şi învăţătură, cucernicie şi tărie în ispite; tuturor cârmuitorilor purtare de grijă faţă de supuşi, iar supuşilor îndeplinirea cu sârguinţă a tuturor îndatoririlor lor, ca astfel, în pace şi cu cucernicie, să petrecem veacul acesta. Să ne învrednicim de împărtăşirea bunătăţilor celor veşnice în Împărăţia Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Căruia I se cuvine cinste, slavă şi închinăciune, împreună cu Tatăl cel fără de început şi cu Preasfântul Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin."

(Acatistul Sfântului Ioan Rusul)

Un Sfânt al smereniei şi rugăciunii, un Sfânt care, după ce a suferit de la prigonitorii pagâni bătăi, chinuri, schingiuri, a ales să trăiască în grajd, alături de animalele necuvântătoare decât să cuvânteze şi să propovăduiască dumnezeu străin; un Sfânt al vindecărilor trupeşti şi sufleteşti, care neîncetat revarsă daruri de vindecări celor care aleargă la el cu credinţă, cerând ajutor şi tămăduire.



"Bucurându-mă de dumnezeiasca mărire la care te-ai înălţat, o, Sfinte Ioane, îndrăznesc să alerg la ajutorul tău pentru tămăduire. Ştiu, Părinte, că încercările vin din rânduiala lui Dumnezeu. ştiu că prin boala trupului, sufletul se curăţeşte, şi că răbdarea este răsplătită de Dumnezeu. Dar de multe ori norii negri ai deznădejdii îmi tulbură mintea şi mă depărtează de rugăciune.

De aceea dar, o, Sfinte, găsesc alinare în cugetarea la vindecările tale minunate. Tu ai tămăduit mulţimea de copii spre bucuria părinţilor lor. Tu ai îndreptat spatele bătrânei gârbove, tu ai dat sănătate femeii bolnave, spre bucuria copiilor ei. Tu l-ai vindecat pe batrânul Atanasie care s-a uns cu untdelemn din candela ta. Tu ai îndepărtat cheagurile de sânge din capul Vasulei şi l-ai tămăduit pe doctorul necredincios.

Ştiind grabnica ta mijlocire, te rog, o, Sfinte Ioane, ia viaţa mea în mâinile tale şi mijloceşte precum ştii mântuirea mea. Dacă voia Domnului este să duc cu răbdare crucea bolii, dă-mi putere si ajută-mă să nu cârtesc din cauza neputinţelor. Dar dacă Bunul Dumnezeu se va milostivi de mine pentru rugăciunile tale, atunci să mă tămăduieşti fără şovăială, noule doctor fără-de-arginţi, ca văzând aceasta să-ţi mulţumesc tie şi să-l laud în vecii vecilor pe Doctorul sufletelor şi al trupurilor, prin cântarea : Aliluia!"

(Rugăciune către Sfântul Ioan Rusu, la vreme de boală )

Doamne, Dumnezeul nostru, pentru rugăciunile Sfântului Tău Mucenic Ioan, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi!


7 comentarii:

  1. Domnul ne-a fericit anul trecut, dandu-ne prilejul sa ne inchinam moastelor Sfantului Ioan Rusul. nadajduim ca si-n acest an s-o putem face, poate chiar de ziua Sfantului. este minunata modestia acestui drag sfant, racla si biserica in care se afla sfintele sale moaste sunt lipsite orice maretie si fala... un fapt care m-a impresionat in chip aparte a fost buna traditie a grecilor de a se inchina sfantului atat dimineata, cand plecau la serviciu, dar si seara, cand se intorceau de la munca. am fost cazati la cca 30m de biserica si puteam vedea intrarea in aceasta. veneau oameni necontenit, singuri sau in grupuri organizate, greci, romani, rusi, moldoveni... am petrecut cateva zile acolo,langa sfantul, si ne-am minunat de cinstirea de care se bucura acolo, in Evia. vazand aceasta am primit, cumva, raspuns intrebarii mele "de ce vrea Sfantul sa ramana acolo,in acel sat indepartat de munte?" si am mai constatat ceva: tinutul acela al Eviei poarta binecuvantarea sfantului, pornind de la poamele care cresc in chip minunat acolo, pana la gradinile racoroase si izvoarele dulci si limpezi ai acelor munti. nu mai poti uita evia odata ajuns acolo. a, si sa nu uit: de evia mai grijeste si un alt cetatean al raiului: Sf Cuvios David, praznuit pe 1 noiembrie.
    Sfintilor, rugati-va lui Dumnezeu pentru noi, pacatosii!

    i.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Suntem un grup care plecam - ca in fiecare an de altfel - in circuit/pelerinaj in Grecia, intre 4 - 12 nov. 2015 , cu prilejul praznicului Sf. Nectarie, dar nu numai (pt. ca ajungem si la Sf. Efrem cel Nou, Sf. Spiridon, Sf. Ioan Rusu, Sf. Dimitrie Izvoratorul de Mir, Sf. Grigore Palama, Sf. Vasile cel Nou, Sf. Anisia, Sf. Paraskevi, Sf. Efrem Sirul si Sf. Irina, M-rea Paleokastrita, M-rea Braul Maicii Domnului, Acropole, Meteora si multe altele, care nu incap intr-un simplu anunt). Mai avem 5 locuri, 299 euro/pers. Sunt asigurate: transportul cu autocarul, cazarea, micul- dejun, calatoriile intre insule cu ferry-boat-ul. Daca este cineva interesat, pentru mai multe detalii traseu si obiective turistice, istorice si religioase, contactati pe d-na Cristina: 0722722845.

      Ștergere
  2. Mulţumesc, draga mea, pentru "veştile" de la Sfântul Ioan Rusul, le-am citit cu bucurie!
    Pentru mine, cu ani buni în urmă, Sfântul a făcut o minune: în urma rugăciunilor făcute din tot sufletul înaintea icoanei Sfântului pentru cineva grav bolnav din familie, am primit ajutor grabnic, în ciuda scepticismului medicilor şi îndoielii celor care cunoşteau situaţia noastră...
    Şi Cuviosul David mi-e tare, tare drag...Îmi doresc din toată inima şi sper adânc în sufletul meu că într-o zi voi ajunge sa calc şi eu pământul Evviei.

    RăspundețiȘtergere
  3. da, si noi am experimentat ceva similar. aveam pe cineva bolnav, acasa, iar in vremea rugaciunilor pe care le savarseam la racla Sfantului, starea persoanei respective se ameliorase simtitor. am aflat dupa ce ne-am intors si am refacut cronologia evenimentelor. ma rog, boala nu a incetat, Domnul ingaduie incercari de tot felul pt indreptarea noastra. care intarzie sa vina...
    daca ti-e voia, imi poti da un pomelnic/acatist pentru sfantul. o sa-ti aduc un "kit" de tamaduire de la el (ulei si aghiasma), vedem cum facem sa ti-l trimitem (eu sunt - inca - din bucuresti, din pacate), sau poate aburcam pana in sibiu, caci fructificam orice pretext pentru a ajunge acolo :)
    i

    RăspundețiȘtergere
  4. Wow, Iosefina! Uite, acest răspuns al tău pentru mine e încă o minune a Sfântului!
    Trimite-mi, te rog, dacă voieşti, pe mail (laportilecerului@yahoo.com)adresa ta (mail-ul) şi putem povesti detalii.
    Îţi mulţumesc mult!

    RăspundețiȘtergere
  5. Sfantul Ioan Rusul imi este si mie drag! L-am cunoscut intr-un moment foarte dificil pentru mine si a fost sprijinul meu. M-a ajutat de multe ori, iar eu nu i-am fost suficient de recunoscatoare si nu i-am multumit indeajuns.
    Prima data am auzit de el ascultand o emisiune de la Trinitas TV in primavara anului 2009. Era invitat parintele slujitor de la bisericuta cu hramul "Acoperamantul Maicii Domnului si Sfantul Ioan Rusul" care se afla in curtea maternitatii Polizu din Bucuresti. Asa de frumos a povestit parintele despre Sfant incat cuvintele lui mi-au ajuns direct in inima si l-am indragit pe loc pe Sfantul Ioan. Ascultandu-l pe parintele povestind cum a ajuns el in Evia, mi-am dorit si eu sa ajung sperand ca poate se va intampla asta candva, in viitor. Dar anul trecut, in aprilie, la doar un an de cand incepusem sa-l cunosc pe Sfantul Ioan, am ajuns in Evia. A fost un concurs de imprejurari care m-au dus asa frumos, nesperat si firesc la Sfantul Ioan ... am simtit ocrotirea lui si a Sfantului Nectarie (pe care l-am vizitat, de asemenea, cu acest prilej, in Eghina).
    Mai este un pic, acusi e 27 mai.
    Iti multumesc pentru aceasta postare, chiar daca e din 2010. :-*

    RăspundețiȘtergere
  6. Dragă Maria, nu pot să spun altceva decât "minunat este Dumnezeu întru Sfinţii Săi"!
    Îţi mulţumesc pentru vizită şi pentru această mărturie!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts with Thumbnails