6 mai 2011

Lecţia de încredere


Cartea lui Iov e una dintre cele mai frumoase scrieri ale Vechiului Testament, poem despre măreţia lui Dumnezeu, despre puterea Sa care a lucrat toate, despre frumuseţea şi perfecţiunea creaţiei Sale, semn ce ne întoarce din nou gândul la întocmirea tainică şi minunată a lumii...
Dar e în acelaşi timp şi o lecţie despre credinţă şi nădejde, despre încredere în Cuvântul lui Dumnezeu şi în voia Sa ce se împlineşte pentru folosul nostru şi care întoarce în mai mare har şi binecuvântare fiecare suferinţă, fiecare durere.


Nădejdea l-a născut pe dreptul Iov, pomenit astăzi în Biserica noastră, pentru biruinţă. Căci cel care rabdă până la sfârşit se va mântui, spune tot Scriptura.


Un şir de versete (
Iov 19, 25-27) plac sufletului meu în mod deosebit:

25. Dar eu ştiu că Răscumpărătorul meu este viu şi că El, în ziua cea de pe urmă, va ridica iar din pulbere această piele a mea ce se destramă.

26. Şi afară din trupul meu voi vedea pe Dumnezeu.
27. Pe El Îl voi vedea şi ochii mei Îl vor privi, nu ai altuia. Şi de dorul acesta măruntaiele mele tânjesc în mine.


Însă noi - ce bucurie - noi, alţi Iovi purtaţi de alte suferinţe, am dobândit astâmpăr dorului Sfântul Trup şi Sfântul Sânge, arvună măreţiei zilei celei de pe urmă...

"...şi ne dă nouă să ne împărtăşim cu Tine mai cu adevărat în ziua cea neînserată a Împărăţiei Tale".






.

9 comentarii:

  1. Mi-a scris cineva de blogul tau.
    Daca vrei as incepe o discutie cu tine despre subiectul "Iov".
    Ce parere ai despre motivul pentru care Dzeu l-a pus la incercare pe Iov? (Stii ca este doar un fel de pariu cu Satana)
    Este doar un motiv simbolic folosit de cel care a scris biblia pentru discutii privind ascultarea si increderea in actiunile lui Dumnezeu a unui adevarat credincios sau crezi ca asa ne supune la incercare Dzeu pe noi toti oamenii?

    RăspundețiȘtergere
  2. Hristos a înviat, Cherie!

    N-aş numi pariu cu Satan îngăduirea ispitirii lui Iov, căci Dumnezeu n-avea orgolii de măsurat cu nimeni.
    Nici motiv simbolic, căci Scriptura este însuşi cuvântul lui Dumnezeu - "Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu şi de folos spre învăţătură, spre mustrare, spre îndreptare, spre înţelepţirea cea întru dreptate, astfel ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârşit...", spune Epistola a doua către Timotei.

    Ca să vorbesc despre suferinţa lui Iov, trebuie să spun mai întâi că există mai multe feluri ale suferinţei şi mai multe feluri în care suferim. Există suferinţă care vine în urma păcatelor, a neascultării de Dumnezeu, suferinţă care vine ca încercare a credinţei, suferintă ca posibilitate a desăvârşirii - căci aurul se lămureşte în foc (spune tot Scriptura), suferinţa ca mărturisire de credinţă - sfinţitoarea suferinţă pentru Hristos.
    Omul a ales suferinţa încă din gădina Edenului şi continuă să aleagă şi astăzi; însă trăind-o, oamenii răspund felurit: se revoltă, acceptă, se leapădă, mulţumesc dând slavă lui Dumnezeu, deznădăjduiesc.
    Suferinţa lui Iov, om drept şi fără de prihană, a fost îngăduită ca încercare a credinţei lui, a fost un examen al răbdării şi încrederii lui, pe care Iov l-a trecut cu brio. Iar răsplătirea a fost pe măsură: pe măsura încrederii sale în Dumnezeu şi pe măsura iubirii de oameni a Examinatorului.

    RăspundețiȘtergere
  3. Deci Dzeu a ingaduit ispitirea asa cum a ingaduit-o si pentru Adam si Eva. Daca Iov ar fi pacatuit avea sa isi primeasca pedeapsa la fel ca ei. Deci ispita este ingaduita de Dumnezeu.
    Mie mi s-a parut cea mai crudaa poveste din biblie. Nu inteleg acest fel de teste. Rasplata nu este pe masura, deloc, caci niciodata nu poti sa uiti durerea chiar daca trece. Si-a pierdut nu doar averea ci si copiii (ori nu tin eu minte bine?)...

    RăspundețiȘtergere
  4. Despre ispită şi ispitire ar fi multe de spus...Ispita este îngăduită ca urmare a călcării poruncii, dar şi pentru ca omului să nu-i fie îngrădită libertatea, în cazul lui Adam şi-al Evei şi spre folosul viitor, trupesc şi sufletesc, în cazul lui Iov - al întregului lui neam, nu numai al său.
    Aşa este, Iov şi-a pierdut copiii şi toată averea. Însă sfârşitul cărţii ne spune că: "Domnul l-a pus iarăşi pe Iov în stare a lui de la început şi i-a întors îndoit tot ce avusese mai înainte...şi Domnul a binecuvântat sfârşitul vieţii lui Iov mai bogat decât începutul ei...şi a avut şapte fii şi trei fiice, iar în toată ţara nu se găseau femei atât de frumoase ca fetele lui Iov...şi Iov a mai trăit după aceea o sută patruzeci de ani şi a văzut pe fiii săi şi pe fiii fiilor săi până la al patrulea neam." (Iov 42, 10-17)

    RăspundețiȘtergere
  5. aici Satana a crezut ca daca Iov nu va mai avea nimic il va carti/huli pe Dumnezeu!dar acesta a avut rabdare smerenie si a ramas cu Dumnezeu ,fiind bogat in suflet dar nenorocit pe pamant!noi trebuie sa tragem invatatura d aicea cand se intampla ceva negativ sa numai venim cu intrebari ca de ce mie ? si sai multumin Domnului pentru tot ce nea dat si bune si rele
    si cand ne merge rau sa mergem la Biserica/Manastirea unde ne simtim cel mai bine sa ascultam Sf.Liturghie si Sf Maslu si sa ne rugam neincetat
    part 1 http://www.youtube.com/watch?v=zLBY148-X-4&feature=player_embedded#at=546
    part 2 http://www.youtube.com/watch?v=y81H0QAy1VY&feature=player_embedded

    RăspundețiȘtergere
  6. Mirela, aşa e, Satana a sperat ca Iov să blesteme şi cârtească împotriva Dumnezeului lui care l-a lăsat în aşa grea încercare. Ar fi alergat degrabă la Creator şi i-ar fi spus: "vezi? ziceai ca robul tău e drept şi temător de Dumnezeu şi fară de prihană...numai puţin a venit greul peste el şi s-a şi lepădat de tine." Însă prin smerenia şi răbdarea sa, Iov i-a dat o grea lovitură. Iar nouă adevărată lecţie de încredere şi de răbdare în ispite.
    Zicea minunat cineva într-o scriere, că nu-s mai mari ispitele ca harul care ni se dă pentru a le putea răbda.

    Mulţumesc pentru pentru filmuleţe!

    RăspundețiȘtergere
  7. cartea lui Iov e cu adevarat unica. numai citind si te infiori de cum a putut Iov sa indure atatea, de trait nici nu poate fi vorba. Iov a fost un exemplu exceptional.

    RăspundețiȘtergere
  8. In fiecare zi primim tot felul de incercari , suntem supusi unui test , si daca analizam insasi viata noastra vom observa ca avem perioade care seamana intre ele , Avem ani in care suntem inaltati sau mai bine zis ne merge bine apoi primim cate-o lovitura suntem zdruncinati ; cine se tine mai bine ramane pe pozitie cine este mai slab cade si incearca din nou sa urce .Insasi viata noastra este o carte.

    RăspundețiȘtergere
  9. Loredana şi mie îmi place mult cartea Iov, a fost printre primele "fascicole" citite de mine din Biblie şi continuă să fie printre preferate, dacă pot spune aşa.

    Aşa e, C.T., viaţa noastră e o carte ce se scrie...de noi depinde pe cine lăsăm să scrie în ea.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts with Thumbnails