15 noiembrie 2011

La drum...


"Acum vine vremea postului, a reculegerii, vreme ce ne va aduce faţă către faţă cu Dumnezeul întrupat, venit să ne mântuiască. Venirea Lui e însă şi judecata Lui, căci nu-L poţi întâlni pe Hristos fără a te înfăţişa, totodată, şi judecăţii.

Se va găsi în noi oare ceva comun, înrudit cu Fiul lui Dumnezeu, Care prin dragostea Sa, jertfindu-Se şi răstignindu-Se, Se dă în mâinile noastre? Sau va trebui să stăm înaintea Lui şi să spunem: am primit darurile Sale, dar nu am adus rod, ca şi sluga din pildă, care a primit talantul şi l-a îngropat în pământ?

Să păşim în Post pregătindu-ne printr-o mai strictă disciplină a minţii, cercetând cu luare-aminte orice mişcare a inimii: ce atitudine avem faţă de noi, faţă de alţii, faţă de Dumnezeu, cum învăţăm de la Biserică rugăciunea, închinarea şi ascultarea poruncilor dumnezeieşti?
Să privim, cu mai multă atenţie decât o facem de obicei, la rigorile ascetice ale postului. Ele sunt rânduite pentru a ne ajuta să ne scuturăm de relaxarea şi supunerea faţă de slăbiciuni, pentru a trezi atenţia şi trezvia, pentru a nu ne permite să ne înpotmolim în cotidianul ce împiedică suirea noastră către Dumnezeu.
Respectaţi aceste reguli, pregătiţi-vă cu atenţie pe întreg parcursul Postului, aşteptând venirea Domnului, însă nu cu pasivitate, ci într-o stare de veghe scrutătoare, cu care străjerul aşteaptă sosirea Împărătesei sau a Împăratului său.

Să ţinem minte că a te afla în prezenţa lui Dumnezeu este cea mai mare cinste, cel mai sfânt lucru care ni se poate întâmpla; acesta nu este un "drept" al nostru, ci o imensă onoare pe care ne-o acordă Dumnezeu. Să ne comportăm, aşadar, pe măsură!

Amin! "

Antonie, Mitropolitul Surojului

Natalia a pregătit din nou o împreună-călătorie spre ieslea Betleemului, iar cei obişnuiţi deja au trecut încă din ajun pragul casei ei ca să-şi încarce traista cu merinde.



Tuturor post cu roadă de dragoste, de nădejde şi de bucurie!
Sus să avem inimile!

.

5 comentarii:

  1. Mariana,Dumnezeu sa ne daruiasca tuturor bucuria Nasterii!
    Cu mult drag!

    RăspundețiȘtergere
  2. Aşa să fie, dragă Corina! Îmbrăţişări!

    RăspundețiȘtergere
  3. Drum bun cu bucurie, impreuna pe cale si impreuna in rugaciune!

    RăspundețiȘtergere
  4. Mă bucur că mergem "umăr lângă umăr", Dana!
    Doamne ajută!

    RăspundețiȘtergere
  5. Un post cu pace şi bucurie, îţi doresc şi eu dragă Mariana!
    Calde îmbrăţişări.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts with Thumbnails